Na het overlijden van een dierbare komt er vaak veel kijken. Terwijl u bezig bent uw verdriet te verwerken, moet u ook aan praktische zaken denken. Hierbij hoort bijvoorbeeld de uitvaart, maar ook de lopende zaken regelen van de overledene. Een van deze zaken is vaak het huis leeghalen. Maar wie is er verantwoordelijk voor het huis leeghalen na overlijden?
Wie is verantwoordelijk voor het leeghalen van een huis na overlijden?
Na het overlijden van een persoon, zijn officieel de erfgenamen verantwoordelijk voor het leegruimen van de woning. Vaak zijn deze erfgenamen aangewezen in het testament van de overledene. Wanneer de persoon geen testament heeft opgesteld, wordt automatisch de directe familie verantwoordelijk gesteld. Als er meerdere erfgenamen zijn, dient u gezamenlijk te regelen dat het huis leeggehaald wordt.
Erfenis verwerpen
In sommige gevallen kiezen mensen ervoor om de erfenis te verwerpen. Dit betekent dat iemand volledig afstand doet van de de erfenis van de overledene. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de overledene schulden nalaat. Als de erfgenamen ervoor kiezen om de erfenis te verwerpen, zijn zij ook niet meer verantwoordelijk voor de woningontruiming. Dit komt dan bij de andere erfgenamen terecht, of als er geen erfgenamen overblijven, bij de gemeente.
Wat komt er kijken bij het leegruimen van de woning
Wanneer u erfgenaam bent en dus verantwoordelijk voor op het leeghalen van de woning, komt hier het een en ander bij kijken. Het verschilt of de overledene eigenaar was een koopwoning, of een woning huurde.
Verantwoordelijkheid bij huurwoningen
Wanneer de overledenen in een huurwoning woonde, is het slim om het leeghalen van het huis zo snel mogelijk te regelen. De huur loopt namelijk gewoon door totdat het woning weer opgeleverd wordt bij de verhuurder. Voor het opleveren van een huurwoning dient u zich vaak aan bepaalde richtlijnen te houden. Als u hierover meer informatie wilt kunt u ons artikel lezen: Hoe moet ik mijn huurwoning opleveren? Of u kunt contact opnemen met ons. Wij zijn namelijk specialist in het verhuur klaar opleveren van woningen.
Verantwoordelijkheid bij koopwoningen
Wanneer de overledenen eigenaar was van een koopwoning, zit er vaak iets minder haast achter de ontruiming. Er komt wel iets meer bij kijken dan bij het opleveren van een huurwoning. Het huis of appartement dient namelijk verkoopklaar gemaakt te worden. Dus naast het leegruimen van de woning, kan het zijn dat u wat kleine reparaties doet om de waarde van de woning te verhogen. Ook moet u natuurlijk het verkoopproces regelen met een makelaar.
Veelgestelde vragen over het leeghalen van een huis na overlijden
Wat de precieze kosten zijn van een woning ontruiming na overlijden is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de grootte van het huis en de hoeveelheid spullen. Meer weten over de kosten van een woningontruiming en de gemiddelde kosten per type woning? Bekijk dan ons artikel Wat kost een woningontruiming?
In principe wel. Als u de erfenis accepteert, dient u ook de woning leeg te halen. Dit kan alleen zijn of samen met de andere erfgenamen.
Dat hangt af van de grootte van de woning en de hoeveelheid spullen. Dit kan variëren van één dag, tot aan enkele weken. Als u verzekerd wil zijn van een snelle ontruiming, kunt het beste een professional inschakelen. Wij zijn gespecialiseerd in spoedontruimingen en helpen u graag.
Zodra u alle spullen uit het huis heeft meegenomen die u zelf wilt hebben of verkopen, nemen wij de rest mee. Een gedeelte van de spullen wordt afgevoerd en verwerkt. Maar bruikbare spullen brengen wij vaak naar kringloopwinkels of geven we een tweede leven.
Hulp bij huis leeghalen na overlijden
Heeft u graag hulp bij het huis leeghalen na overlijden? Wij bieden gespecialiseerde diensten om u hierbij te ondersteunen. Wij helpen u graag in deze moeilijke periode door wat werk uit handen te nemen. Zo zorgen wij niet alleen dat het huis volledig leeggehaald wordt, maar kunnen wij ook kleine reparaties doen, grote schoonmaak, etc. Neem contact met ons op voor een gratis offerte.