Het verwijderen van een tegelvloer waaronder vloerverwarming ligt kan een uitdaging zijn. Het is erg belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurd en dat de vloerverwarming niet beschadigd raakt. Dat zijn namelijk dure reparaties. Daarom leggen we u uit hoe u stap voor stap uw tegels voorzichtig kunt verwijderen zonder de vloerverwarming te beschadigen. Ook geven we extra tips uit ervaring.
Gelijmde tegels verwijderen – Benodigdheden
Voor het verwijderen van gelijmde tegels of plavuizen is het juiste gereedschap erg belangrijk. Met goed gereedschap gaat deze klus namelijk een stuk gemakkelijker en zal het resultaat beter zijn. Huur of koop dus gereedschap wat u niet in huis heeft, of vraag bij familie of vrienden om het te lenen. Hieronder een overzicht met de benodigdheden:
- Breekhamer met platte beitel
- Tegelkrabber of plamuurmes (voor het verwijderen van lijmresten)
- Veiligheidsuitrusting (bril, handschoenen, gehoorbescherming, mondkapje)
- Puinzakken
- Bouwstofzuiger of stoffer en blik
Vloertegels verwijderen stappenplan
Stap 1: Voorbereiding van de ruimte
Zorg dat alle meubels uit de kamer zijn. Deze gaan namelijk erg in de weg staan en zullen anders ook zeker vies worden of beschadigd raken. Zorg ook zeker voor goede ventilatie, zet dus zo veel mogelijk ramen en deuren open. Er komt namelijk een hoop stof vrij tijdens het verwijderen van tegels. Vergeet ook niet de vloerverwarming uit te zetten en laat deze volledig afkoelen voordat u start.
Stap 2: Beginpunt maken
Een begin maken kan soms lastig zijn. Kies een tegel uit en test hoe u deze het beste kunt verwijderen. Onze tip: Laat de sloophamer nog even liggen en gebruik hiervoor een platte bijtel en een hamer. Maak hiermee een hoek van de tegel los. Tik hierbij voorzichtig op de hoek van de tegel met de bijtel terwijl u deze schuin houdt. Vervolgens kunt u een groter deel van de tegel verwijderen en is het beginpunt gemaakt.
Stap 3: Tegels losmaken
Mocht de testtegel erg gemakkelijk eruit gaan, kunt u ervoor kiezen om de gehele vloer met de hamer en bijtel te verwijderen. Dit is namelijk de meest voorzichtige manier en geeft de minste kans op schade. Helaas is dit echter vaak niet mogelijk. Meestal moet er een breekhamer te pas komen. Deze kunt u voorzichtig een klein stukje onder de tegel zetten om de tegels één voor één te breken. Let hierbij heel goed op dat u niet te diep in de ondervloer beitelt, hierdoor kunt u de leiding van de vloerverwarming beschadigen. Neem dus echt de tijd voor deze stap en ga voorzichtig te werk.
Stap 4: Lijmresten verwijderen
Vaak blijven er lijmresten of mortel achter nadat u de tegels verwijderd heeft. Deze moeten volledig worden verwijderd voordat u een nieuwe vloer gaat leggen.
- Voor dunne lijmresten: Hiervoor kunt u een plamuurmes, tegelkrabber of oscillerend multitool gebruiken.
- Voor dikke en hardnekkige lijmresten: Voor hardnekkige lijmresten kan het handig zijn om gebruik te maken van een haakse slijpschijf met komschijf, of de breekhamer met platte beitel. Ga voorzichtig te werk en zorg ervoor dat u niet te diep in de ondervloer slijpt of beitelt, vooral bij vloerverwarming.
Stap 5: Controleer de vloerverwarming
Nadat alle tegels verwijderd zijn is het verstandig om de vloerverwarming even te testen. Zo weet u of er geen beschadigingen zijn ontstaan. Laat vervolgens de vloerverwarming een paar uur lopen voordat u een nieuwe vloer legt.
Tegels verwijderen zonder beschadiging
Tegels onbeschadigd verwijderen is vaak lastig. Maar het is wel mogelijk als de tegels al wat los zitten en u heel voorzichtig te werk gaat. Om tegels of plavuizen onbeschadigd weg te halen kunt u het beste een lichte hamer en een bijtel gebruiken. Gebruik hiervoor geen sloophamer, de kans is groot dat de tegels hierdoor breken. Geef eerst lichte tikjes op de voegen en probeer deze los te maken. Steek vervolgens de bijtel onder de tegel en geef voorzichtig tikjes met de hamer op meerdere plekken. Probeer de bijtel een beetje onder de tegel te krijgen en kijk of je deze omhoog kan liften.
Hulp nodig bij het verwijderen van tegels?
Het verwijderen van een tegelvloer zonder de vloerverwarming te beschadigen kan een flinke uitdaging zijn. Heeft u geen tijd of ervaring? Ons team staat voor u klaar om te helpen met het veilig en snel verwijderen van uw tegelvloer.
Wij zijn gespecialiseerd in woningontruimingen in combinatie met het verwijderen van vloeren. Of het nu gaat om het verwijderen van tegelvloeren, parketvloeren, laminaat, of ander type vloeren, wij pakken dit vakkundig aan als onderdeel van een complete woningontruiming. Heeft u een woningontruiming waarbij ook de vloer verwijderd dient te worden? Neem dan contact met ons voor een vrijblijvende offerte.
Wilt u meer lezen over het zelf verwijderen van vloeren? Bekijk dan onze artikelen over het verwijderen van een parketvloer en het verwijderen van vloerbedekking.
Veelgestelde vragen
Kan ik een plavuizen vloer zelf verwijderen?
Het is mogelijk om plavuizen zelf te verwijderen. Dit is wel een fysiek zware en tijdrovende klus. Het is essentieel dat u hiervoor het juiste gereedschap heeft. Ook moet u erg voorzichtig te werk gaan, zeker als er vloerverwarming onder de plavuizen ligt. Bent u niet zeker of heeft u hier geen ervaring mee? Dan kan het verstandig zijn om hulp in te schakelen van een professional.
Wat kost een tegelvloer laten verwijderen?
De kosten van het verwijderen van een tegelvloer zijn afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de oppervlakte van de vloer, aanwezigheid van vloerverwarming, bereikbaarheid van de ruimte en afvoer van het puin. Wilt u een inschatting van de kosten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.
Zit er verschil in het type vloertegel en hoe deze verwijderd moet worden?
Ja, er zit zeker verschil in het type vloertegel en hoe deze verwijderd dient te worden. Het hangt af van het type tegel, maar ook hoe deze zijn gelegd.
Keramische tegels zijn vaak vastgezet met flexibele tegellijm waardoor ze vaak redelijk makkelijk loskomen. Natuurstenen tegels zijn juist weer wat dikker en harder, waardoor ze lastiger zijn te verwijderen. Grote tegels zijn ook weer moeilijker dan kleine tegels doordat ze lastiger breken. Oude plavuizen zijn vaak het lastigst, omdat vaak in een hele dikke lijmlaag liggen.
Wat moet er gebeuren voordat een nieuwe vloer gelegd kan worden?
Na het verwijderen van de oude tegels, moeten er een aantal dingen gebeuren voordat er een nieuwe vloer gelegd kan worden. Bijvoorbeeld het grondig verwijderen van lijmresten en het egaliseren van de ondervloer. Ook is het verstandig om even de vloerverwarming te controleren
Hoe kan ik het beste de verwijderde tegels afvoeren?
Kapotte tegels afvoeren is een flinke klus. Bij het verwijderen van grote tegelvloeren is het is daarom slim om een container te huren of bijvoorbeeld een aanhanger klaar te hebben staan. Ook kunt u gebruik maken van puinzakken wanneer u maar enkele tegels verwijdert. Het puin kunt u vaak naar de milieustraat brengen.