Verhuurders kunnen strenge eisen stellen aan de huurder met betrekking tot het opleveren van een huurwoning. Het is verstandig om hier goed op voor te bereiden zodat u niet voor verassingen komt te staan zoals bijvoorbeeld onverwachte kosten. Het opleveren van een huurwoning bestaat uit verschillende fases: het opzeggen van de huurovereenkomst, de voorinspectie en de eindinspectie. Wij leggen u voor iedere fase uit wat u kunt verwachten en wat u kunt doen zodat dit zo soepel mogelijk verloopt.
Stappen voor het opleveren van een huurwoning
1. Zeg de huurovereenkomst op
De eerste stap is het opzeggen van uw huurcontract. Hiervoor neemt u contact op met uw verhuurder. Vermeldt duidelijk per wanneer u op wilt zeggen. Doe dit altijd via de e-mail zodat u alles zwart op wit heeft en er geen verwarring kan ontstaan. Kijk altijd even goed in het huurcontract of er nog speciale opzegvoorwaarden van toepassing zijn.
Tip: Zeg geruime tijd van te voren het huurcontract op. Het is niet ongebruikelijk dat er 1 of 2 maanden opzegtermijn vastzit aan het huurcontract.
2. Voorinspectie
Gebruikelijk neemt de verhuurder kort na opzegging contact met u op om de voorinspectie in te plannen. Een voorinspectie houdt in dat de huidige staat van de woning wordt bekeken. Dit is erg fijn omdat u hierna weet of er gebreken zijn en of er nog eventuele reparaties of onderhoud gedaan dient te worden. De woning hoeft op dit moment nog niet leeg te zijn.
Neemt de verhuurder niet vanzelf contact met u op? Bel deze dan zelf om de voorinspectie in te plannen. Een voorinspectie is namelijk erg fijn omdat u dan precies weet wat u nog allemaal moet doen.
3. Eindinspectie
Meestal een paar weken na de voorinspectie komt de eindinspectie. Hierbij wordt gecontroleerd of de woning in afgesproken staat wordt opgeleverd. Denk aan de volgende zaken voordat de eindinspectie plaatsvindt:
- Zorg dat alle spullen uit de woning zijn. Tenzij er afspraken zijn gemaakt met de nieuwe huurder voor overname van spullen
- Zorg dat het huis of appartement schoon is. Vaak wordt de term bezemschoon gebruikt, Dat betekent dat het pand vrij is van afval, persoonlijke bezittingen en in een acceptabele staat van netheid is. Lees hier meer over bezemschoon opleveren.
- Repareer kleine gebreken in dien nodig. Bijvoorbeeld gaten in de muur van het ophangen van posters of schilderijen
Let op: afschrijving en matige gebruikssporen bij gestoffeerde appartementen mogen niet in de borg doorberekend worden. Dit heet ook wel slijtage door normaal gebruik. Wat wel doorberekend mag worden is bijvoorbeeld herstellen van schade en schoonmaakkosten.
Eisen huurwoning opleveren
Bij het opleveren van een huurwoning zijn er altijd een aantal standaardeisen. Ook kunnen deze aangevuld worden met extra eisen. Deze kunnen verschillen, spreek dit daarom altijd goed af met de verhuurder tijdens de voorinspectie.
Standaard eisen
Onder de standaardeisen voor het opleveren van een woning valt vaak:
- Verwijderen van alle persoonlijke spullen
- Grondige schoonmaak van de gehele woning
- Herstellen van kleine beschadigingen in dien aanwezig (bijv. spijkergaten in de muur)
Voorkomende extra eisen
Het kan voorkomen dat er extra eisen worden gesteld door de verhuurder. Dit kan zijn:
- Vervangen van bijvoorbeeld lampen of gordijnen die u zelf ooit vervangen heeft
- Verwijderen van de vloer, wanneer u deze zelf erin heeft gelegd
- Extra grondige reiniging van sanitair en verwijderen van kalkaanslag
Onverwachte kosten na eindinspectie huurwoning
Als u volgens de verhuurder niet heeft voldaan aan de opleveringseisen, kan het zijn dat er onverwachte kosten uw kant op komen. Het kan zijn dat de verhuurder herstelwerkzaamheden aan u doorberekend of bijvoorbeeld schoonmaakkosten. Dat is natuurlijk niet fijn en wilt u voorkomen, daarom is het verstandig om duidelijke afspraken te maken en grondig te werk te gaan.
Tips om onverwachtse kosten te voorkomen
Niemand zit natuurlijk te wachten op extra kosten. Daarom is het verstandig om er zoveel mogelijk aan te doen om deze te voorkomen. Hieronder een aantal tips om extra kosten te voorkomen:
- Voer kleine reparaties zelf uit. Zo voorkomt u dat de verhuurder een professional inschakelt waarvan de kosten aan u worden doorberekend.
- Documenteer alles goed. Vaak wordt er bij de voorinspectie en eindinspectie een inspectierapport gemaakt. Zorg dat deze naar u wordt gestuurd, zo weet u beide wat de staat van de woning is.
- Documenteer ook alles goed wanneer bijvoorbeeld de volgende huurder bepaalde zaken overneemt, zo ontstaan er geen misverstanden.
- Zorg dat u ruim op tijd begint met ontruimen en schoonmaken. Deze taken kosten vaak meer tijd dan gedacht. Dit kan er toe leiden dat de woning niet in goede staat opgeleverd wordt.
Veelgestelde vragen opleveren huurwoning
Mits er geen schade is, krijgt u uw borg meestal terug binnen een paar weken na de eindinspectie. Vaak staat dit in uw huurcontact of wordt dit vermeld door de verhuurder tijdens in inspectie.
Dit is afhankelijk van de staat van uw woning, de grootte van de woning en de eisen die de verhuurder stelt. Soms kan het in een dag geregeld zijn maar bij grotere woningen met veel spullen duurt het soms meerdere dagen.
Zeker! Wij helpen u graag uw woning helemaal verhuurklaar te maken. Dat houdt in: het verwijderen van alle spullen, grondige schoonmaak, maar ook kleine reparaties. Zo hoeft u nergens naar om te kijken. Neem contact met ons op voor een gratis offerte!