Wanneer u op het punt staat uw nieuwe woning in te trekken, hoort het huis volledig leeg aan u opgeleverd te worden tenzij er andere afspraken zijn gemaakt. Maar wat als de woning niet leeg is bij de overdracht? Helaas komt dit nog wel eens voor. In deze blog leest u wat uw rechten zijn, welke stappen u kunt ondernemen hiertegen en hoe u alsnog een goede start kan maken in uw nieuwe woning.
Woning niet leeg bij eindinspectie
De eindinspectie is het moment om te controleren of de woning in de afgesproken staat wordt opgeleverd. Is de woning niet leeg? Dan voldoet de verkoper niet aan de verplichtingen uit de overeenkomst. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Zeker als u al een verhuisdag heeft gepland of zelfs al een verhuisbedrijf hebt ingeschakeld. Vaak is de eindinspectie heel kort of zelfs aansluitend op de overdracht gepland, dus dit kan tot veel stress leiden.
Bekijk goed de koopovereenkomst
In de koopovereenkomst staat meestal opgenomen dat de woning ‘vrij van huur, gebruik en bewoning’ en ‘leeg en ontruimd’ moet worden opgeleverd. Controleer dit van tevoren goed. Als dit in de overeenkomst staat, heeft u juridisch gezien een sterk uitgangspunt. In sommige gevallen ontbreekt dit nog of is het niet duidelijk omschreven.
Zorg er daarom voor dat u de overeenkomst en eventuele aanvullende afspraken goed doorneemt. Bij twijfel kunt u juridisch advies opvragen via een makelaar of bij het juridisch loket.
Accepteren of niet accepteren
U heeft als koper altijd de keuze om de woning te accepteren of af te wijzen in de huidige staat.
- Accepteert u het niet? Dan mag u de sleuteloverdracht weigeren. De notaris kan de overdracht dan uitstellen tot het probleem is opgelost. Dit zorgt dus wel vrijwel altijd voor vertraging.
- Accepteert u het wel? Dan is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over hoe en wanneer de woning alsnog wordt ontruimd en wie daarvoor verantwoordelijk is. Ook kunt u afspraken maken over bijkomende kosten of een vergoeding.
Andere opties
Komt u er met de verkoper niet direct uit? Gelukkig zijn er meerdere manieren om het probleem alsnog op te lossen.
Uitstel
Als beide partijen akkoord gaan, kunt u de overdracht uitstellen. Dit geeft de verkoper extra tijd om alsnog de woning leeg op te leveren. Spreek hierbij altijd een duidelijke deadline af en laat dit in een overeenkomst vastleggen. U kunt dit het beste laten doen door een notaris.
Spreek een vergoeding af en los het zelf op
Wilt u geen gedoe hierin en het snel opgelost hebben? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf de woning te laten ontruimen en daarvoor een vergoeding van de verkoper te vragen. U kunt bijvoorbeeld de verkoper laten betalen voor een grofvuil container aan de straat waar u alle achtergelaten spullen in kunt deponeren.
Ontruimingsdienst inschakelen
U kunt er ook voor kiezen om een professionele woningontruimingsdienst inschakelen. Hierdoor hoeft u zelf niets te doen en verwijderd de woningontruimer alle achtergelaten spullen. U kunt proberen af te spreken om de verkoper de kosten van de ontruimer te laten betalen.
Bij JHC-Woningontruiming zorgen we snel en netjes voor een lege woning, zodat u verder kunt met inrichten of verbouwen. De kosten voor een woningontruiming liggen gemiddeld tussen de €500 en €1.500. Maar het is erg afhankelijk van de grootte en staat van de woning. U kunt vrijblijvend bij ons een gratis offerte aanvragen met een vaste prijs.
De verkoper in gebreke stellen
Wanneer de verkoper zich niet aan de afspraken houdt en weigert actie te ondernemen, kunt u hem officieel in gebreke stellen. Dit betekent dat u schriftelijk aangeeft dat de verkoper de regels heeft overtreden en dat hij binnen een redelijke termijn alsnog moet leveren wat is afgesproken. Laat dit het liefste doen via een jurist of uw makelaar. Als de verkoper ook daarna niets doet, kunt u een schadevergoeding eisen of de koop ontbinden.
Spullen achtergelaten zonder toestemming
Het komt regelmatig voor dat verkopers dozen, meubels of zelfs oude spullen achterlaten in de woning zonder dit te overleggen. Dit is niet toegestaan als in de koopovereenkomst is opgenomen dat de woning leeg moet zijn bij overdracht.
In de praktijk zien we dat dit gebeurt uit gemak of tijdsdruk, maar het blijft de verantwoordelijkheid van de verkoper om de woning leeg op te leveren. Als koper hoeft u deze spullen dus niet te accepteren.
Let op: gooit u de spullen zelf weg zonder overleg of dit vast te leggen, dan kunt u aansprakelijk worden gesteld. Leg daarom altijd eerst vast wat er is achtergebleven, maak hiervan foto’s en bespreek met de notaris of verkoper wat de vervolgstappen zijn.